Het ziekteverzuim is in Nederland in het tweede kwartaal van dit jaar stabiel gebleven, maar per bedrijfstak zijn er wel duidelijke verschillen. Gemiddeld ligt het verzuim bij publiek gefinancierde instellingen hoger.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Het landelijk verzuimpercentage lag in het tweede kwartaal van dit jaar op 4,9 procent, hetzelfde niveau als in het tweede kwartaal van 2014. Het gaat hier om ziektedagen als percentage van het totaal aantal beschikbare werkdagen van werknemers.

Ziekteverzuim: overheid versus private sector

Tussen branches zijn er wel duidelijke verschillen. Onderstaande grafiek laat zien dat drie belangrijke publiek gefinancierde sectoren aan kop gaan: onderwijs, gezondheids- en welzijnszorg en het openbaar bestuur. In de private sector is het verzuimpercentage het hoogst in de industrie, terwijl horeca en landbouw het minste verzuim kennen.

(klik voor uitvergroting)

Ziekteverzuim-naar-bedrijfstak-15-09-23

Sectoren waar relatief grote verschuivingen zijn opgetreden in het verzuim zijn het openbaar bestuur, met een toename van 0,2 procentpunt tot 4,8 procent in het tweede kwartaal van dit jaar, en de financiële sector. Bij banken en verzekeraars daalde het verzuim juist met 0,3 procentpunt tot 2,6 procent.

Het CBS geeft ook een overzicht van de absolute verzuimduur in dagen. Daar is te zien dat dit bij het openbaar bestuur, de industrie en de gezondheidszorg relatief hoog is: 7,8 tot 8,4 dagen per jaar.

Het onderwijs zit in de sub-top met gemiddeld 6,6 ziektedagen per jaar. Ook hier is de horeca de sector met de laagste absolute verzuimduur: gemiddeld 3,6 dagen.

(klik voor uitvergroting)

Gemiddelde-verzuimduur-en-frequentie-volgens-werknemers-2014-15-09-23

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl